„Úgy vélem a sportban az eltökéltség – vagy nevezhetném hitnek is – és a kitartás nagy erény…”

„Úgy vélem, a sportban az eltökéltség – vagy nevezhetném hitnek is – és a kitartás nagy erény…”

Győrben rendezik meg október 28-31-e között a 2020-as évi Papp László Felnőtt Női és Férfi Ökölvívó Országos Bajnokság, amelyen a Sárospataki Torna Clubbot a 60 kg-os versenysúlyú Mezővári Kinga és edzője, Szabó Teréz fogja képviselni.

Utazásuk előtt Kingával beszélgettünk a terveiről, valamint a maga mögött hagyott időszakról.

Ha jól tudom, a felkészülés utolsó napjaiban vagy, hogy sikerült? Milyenek a megérzéseid?

Úgy tudom, az egyik legsűrűbb súlycsoport lesz az enyém. A felkészülésem szerintem egész jól ment, talán a súlyomat kivéve, az a saját hibámból nem úgy ment lefele, ahogy szerettük, szerettem volna.
Ennek ellenére még mindig úgy látom, hogy ott a helyem a dobogó felső fokán. És ezt most nem nagyzolásból mondom, ez a célom. Mivel az előző két évben lecsúsztam a dobogó felső fokáról, úgy érzem elég elszántságot szedtem össze, hogy úgymond revánsot vegyek a hazai ellenfelemen.

Kiről van szó pontosan?

A legnagyobb ellenfelem a soproni Pribojszki Kata, de természetesen lesz „vérfrissítés” is, hiszen az ifjúsági korcsoportból, aki betöltötte a 18. életévét indulhat a felnőtt bajnokságon.

A pandémia mennyire nehezíti a felkészülésed? Mikor voltál utoljára versenyen?

A hazai megrendezésű, nemzetközi Bocskain (Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékverseny – szerk.) sajnos nem úgy sikerültek a dolgok, ahogyan szerettem volna, azután teljes erővel próbáltam összeszedni magamat és ígéretesen alakult a helyzet, csak sajnos a Covid a mi sportágunkba is beleszólt…

Nem volt egyszerű, mert nagyon nehezen engedélyezte a keretorvos bármilyen közös tevékenység szervezését, gondolok itt akár közös kesztyűzésekre ahol tapasztalatokat szerezhetünk. Voltak, akik ezt nem vették túlzottan figyelembe és rendeztek összejöveteleket. Ezeken eleinte nem vettünk részt, tekintettel arra, hogy legalább 5-8 egyesület érkezett az adott helyre. Utoljára, ha jól emlékszem augusztusban volt egy “pofon parti” (így hívjuk az egy napos kisebb versenyeket) ott egyel nagyobb súlycsoportban, 64 kilóban indultam. Eredményt nem hirdettek, de úgy gondolom pozitív élmény volt. Illetve 16-án Budapestre utaztunk a KSI-be, ott 2 lánnyal tudtam boxolni, egyikükkel vívtam már augusztusban, Egerben. Mindez pozitív élmény volt számomra, persze, ezek az összecsapások inkább a tanulást szolgálják, de azért nem kíméljük egymást.

Mik a terveid a jövőddel kapcsolatban?

Az olimpia volt mindig is a legnagyobb célom. Bízom benne, hogy ahogyan eddig is, nagyon jól sikerül majd a fejlődésem, s így akár az elhalasztott Tokiói olimpiára is összejöhet a kijutás. De még nem tudhatom, mit hoz a jövő…

Hogy látod a klubnál kialakult változásokat?

Én csak a legelső tervekről tájékozódtam, azóta nem igazán sikerült. Azt mindenképp támogatom, hogy legyen jó híre az egyesületnek. Bár néhol kicsit késleltettem volna a felfuttatást, mert hát voltak, akiknek új volt a helyzet és persze mindenki nagyon fog hajtani, ha tudja mennyire “futtatják” azt a másik klubbot. Szerintem úgy hiszik nagyobb dicsőség egy olyan Egyesület ellen nyerni, amelyik körül ekkora a „visszhang”, ekkora a figyelem irányában.

Hogy gondolod? Vannak tehetséges utánpótlás ökölvívóink?

Tehetséges ökölvívóink? Akadnak, csak sokan nem mernek elindulni versenyezni, pedig vannak ügyes öklözők a teremben. Nehéz lenne megmondani ki lehetne, igazából nem is lehet előre megmondani. Mert lehet épp a kitartás és későbbi fejlődés hozza meg a gyümölcsét és ér el nagy sikereket az adott versenyző!
Úgy vélem, a sportban az eltökéltség – vagy nevezhetném hitnek is – és a kitartás nagy erény…

Most már csak annyi feladatom maradt, hogy a közelgő versennyel kapcsolatban annyit mondjak neked, hogy egy kalappal…

Nagyon szépen köszönöm.

Mezővári Kinga eddigi versenyeredményei:

2013 Junior Női O.B. Hévíz II. hely
2014 Női válogató Helvécia I. hely
2014 Utánpótlás Eb Assisi V. hely
2014 Ifi Női O.B. Eger I. hely
2015 Utánpótlás V.B. Taipei X. hely
2015 Ifi Női O.B. Vecsés I. hely
2016 Női válogató Halásztelek I. hely
2016 Női Felnőtt O.B. Érd III. hely
2018 Női Felnőtt O.B. Budapest II. hely
2019 Bocskai I. Emlékverseny Debrecen V. hely
2019 U22 Európa Bajnokság Vladikauzkaz V. hely
2019 Női Felnőtt O.B. II. hely

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük